Malaysia Bentuk NSOF Tangkal Terorisme Dan Radikalisme

Posted on
loading...

Kuala Lumpur (Akulagi.com) – Malaysia membentuk the National Special Operations Force (NSOF) atau Pasukan Operasi Khas Nasional bagi memerangi ekstrimisme dan radikalisme di negara tersebut.

“Pasukan dalam NSOF terdiri atas 17 pegawai dan 170 anggota Angkatan Tentara Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) yg yaitu inisiatif keselamatan di bawah prinsip The National Blue Ocean Strategy,” ujar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebagaimana dilansir media setempat, Sabtu.

Turut hadir pada peresmian NSOF di Kem Sungai Besi, Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim, Panglima ATM Jendral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, dan Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Noor Rashid Ibrahim.

“Sebelum ini bila terjadi sesuatu, kalian tak tahu polisi atau tentara yg menanganinya. Jadi dengan adanya NSOF, mereka mulai menjadi pasukan pertama yg mulai bertindak paling awal,” kata Najib.

Dia menyampaikan bila ada ancaman maka Panglima ATM dan Ketua PDRM mulai menilai macam ancaman yg dihadapi terlebih lalu sebelum melaporkan ke Perdana Menteri dan mengambil tindakan sesuai dengan Akta Majelis Keselamatan Negara.

Najib menyampaikan pasukan yg sudah menjalani latihan selama enam bulan ini mulai bertindak cepat dalam membendung terorisme dan radikalisme pada tahap awal.

“Saya yakin pembentukan NSOF ini memamerkan pemerintah tak lalai dan serius terhadap kondisi keselamatan negara apabila terjadi peristiwa sewaktu-waktu,” katanya.

Najib menyampaikan Malaysia yaitu negara pertama di dunia yg membentuk NSOF dengan menggabungkan berbagai angkatan.

Editor: Fitri Supratiwi

COPYRIGHT © ANTARA 2016

Sumber: http://www.antaranews.com
Terima Kasih Anda Telah Membaca Berita Di Website Akulagi.com, Berita Yang Anda Baca Tentang Malaysia bentuk NSOF tangkal terorisme dan radikalisme

Kata Kunci Banyak Di Cari

gadai atm gresik,slime lampu,tempat pegadaian jamsostek di cimahi,apa aryi sushi panda,cara membikin sk,gadai atm daerah gresik,bentuk seserahan raffi ahmad,Pegadaian jaminan jamsostek di cimahi,tali tas ular,teletuubis com,
Loading...
loading...